De Nederlanden

Romanesko group – recommendations

Allereerst een kleine toelichting op ons klassement. In Romanesko’s Reccommendations vind je restaurants waar we zelf gegeten hebben en die we iedereen willen aanraden! Dat betekent dat onze rating begint bij het minimum van een 8. Voor onze score gebruiken we koksmesjes, die de totale sfeer, kwaliteit en service weergeven.  Elk mesje is dus een half punt waard, beginnend bij een 8 en eindigend bij een 10. Elk restaurant is dus zeker een bezoekje waard!

De Nederlanden *

Voor de eerste Romanesko review gaan we terug naar onze roots. Terug naar een plek die Jeroen enorm dicht aan het hart ligt en waar hij veel heeft mogen leren als kok. We brengen namelijk een bezoekje aan sterrenrestaurant en boutique hotel De Nederlanden*. Een plek waar Jeroen drie jaar zelf in de keuken heeft gestaan, onder leiding van Wilco Berends.

 

De Nederlanden wordt sinds 2012 gerund door Wilco en zijn vrouw Caroline. Wilco is het meesterbrein in de keuken, terwijl Caroline ervoor zorgt dat het de gasten aan niks ontbreekt. Het restaurant is te vinden in Vreeland en ligt aan de Vecht. Je kan dus ook met een bootje aanmeren en daarna meteen aanschuiven aan tafel op het terras of in de sfeervol ingerichte zaak. Het uitzicht op de langsvarende bootjes en het pittoreske bruggetje is werkelijk prachtig en de perfecte setting voor een heerlijke lunch of diner.

 

Voor ons lunch bezoekje maken we gebruik van de aanlegsteiger voor het restaurant. We hebben namelijk met wat vrienden een sloepje gehuurd van Sloep & Bubbels om een lekker dagje te varen. Na het aanmeren met de sloep worden we hartelijk begroet door Caroline, die zelf alle gasten ontvangt en naar tafel begeleidt. Aangezien het stralend weer is kunnen we heerlijk plaatsnemen aan een ronde tafel op het terras. Door de parasols smelt je niet weg, maar kun je toch lekker buiten zitten. Wij komen vandaag met z’n zessen voor een uitgebreide lunch van 6 gangen, maar er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een drie-gangen verrassingsmenu, uitgebreid 8-gangen menu of een a la carte lunch.

 

 

Onze tafel is stijlvol gedekt, zonder onnodige poespas. Linnen servetten, glaswerk, de menukaart, een kleine glazen bol met bloem erin ter decoratie en wat olie en zout. Nadat we hebben plaatsgenomen wordt er meteen gevraagd of we water willen en worden we voorzien van de eerste hapjes. Uiteraard hebben we ook gekozen voor de befaamde oesterproeverij, waarbij we zes verschillende oesters op tafel krijgen. Van klassiek tot juist meer Oosters, ze passeren allemaal de revue.

 

 

Dan door naar het menu. We beginnen onze lunch met een glaasje bubbels en het Opperdoezer Ronde gerecht met asperge en kaviaar. Daarna volgt de Noordzeekrab met soja, schuim van citrus, citrusvruchten en een krokantje van sesam. Dit gerecht wordt overigens ook nog eens uniek geserveerd, in een bord in de vorm van een krab! We blijven nog even in de oceaan sferen hangen, want het volgende gerecht wat ons wordt voorgeschoteld is de langoustine met curry, gepekelde radijs, boksoi, soja shiitake en wat kroepoek. Werelds.

 

Daarna is de kreeft aan de beurt, bijgestaan door venkel, jus van kreeft, verbena olie en inktvis pernod. Tussen de gangen door worden we steeds voorzien van een heerlijk glaasje wijn door sommelier Sami. Voor het hoofdgerecht wisselen we naar een prachtige fles rood, aangezien we gaan genieten van een heerlijk lamsgerecht. Op ons bord vinden we lamsrug, een stoof van lamsvlees, jus van lam, tuinbonen, doperwt crème en witte Hollandse asperge terug. We sluiten onze lunch af met twee desserts. Als eerste een vanille kwark souffle, met magnolia ijs erin. Tot slot een dessert met verse aardbei, basilicum ijs en een panna cotta verkleed als aardbei doormiddel van witte chocolade. Een waardige afsluiter wat ons betreft.

 

 

Heerlijk voldaan genieten we nog even na met een kopje koffie. Van Caroline krijgen we nog een kleine goodiebag omdat het moederdag is en dan vertrekken we langzaam weer richting de boot om nog even van het zonnetje te genieten. Wat een heerlijke lunch was dit!

 

Favoriete gerecht: Noordzeekrab

Prijs per persoon: €300

 

Noemenswaardige kenmerken:

De Nederlanden is ook een Boutique hotel en heeft 11 kamers en een suite, waar je heerlijk en onbezorgd kunt overnachten in de prachtige, waterrijke omgeving. Ook is er de mogelijkheid om te trouwen en er is een privézaal aanwezig voor vergaderingen, feestjes of een private dining. Wilco is bovendien onderdeel van Les Patrons Cuisiners en beschikt over zijn Meesterkok certificaat. Het restaurant en hotel zijn op maandag en dinsdag gesloten.

Date:
Category: